Rio Tinto Regional Centre A COMMITMENT TO SAFETY, WELLBEING, SUSTAINABILITY AND COMMUNITY

Geyer recently worked with Rio Tinto on the development of their new 31,000sqm Regional Centre in Brisbane. The brief was to create global landmark accommodation that supports Rio Tinto's commitment to their people’s safety and wellbeing, fosters a sense of community and supports their business needs now and into the future.

 

The project has brought together multiple offices enabling Rio Tinto to consolidate around 1,800 of their Brisbane employees in one location.

 

The outcome is a ‘whole shared’ community, encouraging movement and linkages across the business.  A central staircase, inspired by a mining 'auger' (a drill), cuts through Levels 13 - 27 and encourages mobility across levels, and fosters connections between employees, departments and projects.

 

Designed to be flexible, environmentally sustainable, safe and healthy the workplace features a range of facilities beyond those found on typical floors and meeting rooms to help employees make the most of their workplace.

 

Level 16 acts as the heart of the entire tenancy and is entirely dedicated to employees and includes “The Green’, a communal area featuring a range of different spaces for meeting, taking a break, holding workshops or wellness and social activities.

 

A family friendly space is located on Level 1. The family room is a flexible, experimental space unlike any existing space in the current Rio Tinto offices. The family room features comfortable seats, a television, newspapers and toys for children and supports wireless technology.

 

Rio Tinto have also invested in leading edge technology and innovative facilities, allowing employees to work smarter and be more comfortable. Integrated within the facility is videoconferencing on all floors and two Telepresence suites accommodating video links between remote sites to assist in a reduction of global travel.

 

The overarching design strategy, “Earth to Sky” is inspired by Rio Tinto’s products which begin life in the ground and are extracted and moulded into commodities used globally.  The concept is embedded in the architecture, materiality, graphics and signage - the aim being to give all employees a greater understanding and connection to Rio Tinto’s core business and operations through an exploration of mine sites, landscape and topography.

 

Geyer was also engaged to design the Lobby. Visitors are able to complete building inductions in the lobby space, which features subtle Rio Tinto branding and seating. Geyer designed an illuminated feature wall in a beehive pattern to draw people into the lobby space. The feature wall has been designed to represent the ‘pulse’ of the building, glowing more brightly when the building is highly occupied and dimming down when people head home for the evening.

 

Rio Tinto is targeting a 6 star NABERS rating and a 6 star green star rating for the fitout.

Related
Projects