City of Perth Integration of building heritage

The City of Perth directorate engaged Geyer to undertake a rationalisation of its business units within the iconic council house. Following a detailed planning phase, the design was implemented on one level to test the new workstyle and fine tune as required.

 

Considered one of Australia’s most significant postwar modernist commercial buildings, Geyer saw the opportunity of exploiting the excellent physical qualities of the building which included floor to ceiling perimeter glazing, an offset services core, brise sunshades to exterior facades and excellent access to natural light and views from all points on the rectangular floor plate. Geyer’s planning principles reduced the number of space standards down to two office sizes and one workstation size capable of adjusting to different work styles with a flexible ‘kit of parts’ approach. All full height environments were aligned down the centre of the floor plate, with an open plan, communicative working environment, along the perimeter allowing full natural light penetration into the floor plate.

 

The fitout aligns with the Building Code of Australia’s Section J for energy efficiency, and all the furnishings and finishes have been specified in accordance with the Green Building Council of Australia and Good Environmental Choice Association environmental standards. Considerable effort was made in ensuring the original heritage finishes of the base building were extended onto the new floor. Following project completion, the design has been embraced by employees and visitors alike.

 

The City of Perth will role out the construction of the remaining seven floors during 2011-2013.