QIC CP2 and CP3 Commitments to clients and their people

The redesign of QIC’s workplace offered a significant opportunity to strengthen QIC’s relationships with their clients. Thoughtfully positioned and outfitted amenity spaces send a message to visitors of QIC’s commitment to their clients and their people. Additionally, the space represents the values (innovation, excellence, teamwork, integrity and conviction) of the organisation as a whole while allowing differentiation to exist.

 

A main point of differentiation for QIC in the market is their view of themselves as a ‘village of boutiques’. This unique quality that is different to other organisations is a key point of inspiration which underpins the design solution. The final design solutions emphasise the importance of allowing the unique characters of these ‘boutiques’ to be expressed by allowing the structure and diversity of the organisation to be represented physically through the space. The physical manifestation of the ‘village’ is through built team home bases or ‘teepees ’ that use demountable portioning to allow different groups to customise space to suit their needs. The team ‘tepee’ concept allows a great degree of customisation to occur in an otherwise generic plan, which supports ultimate flexibility. In order to continually innovate and create linkages across and between business units and sites, the design of the built environment supports collaboration both physically, through an interconnecting stair that connects the floors and informal brainstorming areas, formed from the residual space between the team ‘teepees’ and the perimeter walls. When a physical separation is not required, work groups have positioned themselves around the ‘teepees’ rather than between them to allow greater cross team interaction. Additionally a dedicated client welcome facility and a large staff club provide support to the open plan workplace.

 

QIC is a business that needs to be able to expand and contract quickly and nimbly. Future proofing the workplace was a key sustainability issue for the businesses operations. The generic floor plan includes demountable partitioning; so that the business can remove these structures to expand teams to support business growth and/or retract efficiently and sustainably. It also provides spaces for customisation to support change within the business. QIC’s brief was to select materials that would provide a clean, healthy work environment in line with best practice for sustainable design. The base building lighting was upgraded to a T5 system and temporary use spaces all have sensor lighting to reduce energy usage. Natural materials, eco- sealers and low VOC paints were selected to reduce emissions and provide a cleaner, healthier work environment for QIC people.

Related
Projects